Assalamualaikum dan salam sejahtera,
Agak lama dah tak update blog ini. Ada banyak aktivti lain yang tidak mengizinkan saya untuk meluang masa untuk menulis. Puasa dan tinggal beberapa hari lagi, tak terasa masa berlalu sangat pantas.
Pada tahun ini, saya tidak menerima apa tempahan kek sebab banyak komitmen lain yang harus diselesaikan. lagipun mungkindah masanya untuk berehat hehe. Selama beberapa tahun membuat kek lapis, banyak ilmu-ilmu yang sangat berguna yang InsyaAllah akan membantu dalam usaha saya ingin membuat perniagaan yang lebih serious , bukan bermusim seperti sekarang ini.
Syukur, saya telah mengambil langkah berani dengan membuka Moreadd Sdn Bhd yang pasti menjadi platform untuk saya berniaga dengan lebih serious.
Tahun ini, saya hanya mengambil tempahan kek Buah sebab senang nak buat dan tak mengambil masa lama untuk penyediaan nya,
Ini resepi yang saya guna , Sumber rujukan resepi ini, adalah resepi lama orang sarawak dan saya ubahsuai ikut keadaan semasa agar lebih mudah penyediaannya.
Bahan-bahannya :
250 gm butter
500gm gula
5 biji telor
500 gm tepung
1/2 tin susu pekat
750 gm kg buah-buahan kering / Kismis
Cara membuatnya :
1. Gula dan butter dipukul hingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu
3. MAsukkan tepung , gaul rata
4. masukkan buah-buahan kering yang telah digaul dengan tepung dan 1 sudu baking powder
5. Perap semalaman
6. Keesokan harinya, masuk dalam acuan dan kukus selama 4 jam.
Selamat mencuba
500gm?? X Manis ka?
ReplyDeleteBoleh bakar tk?
ReplyDelete