Assalamualaikum dan salam sejahtera,
rasa lama dah share resepi di sini. bukannya apa, banyak sikit kerja-kerja nak buat hingga tak sempat nak update tema-teman dengan resepi yang telah dicuba. Hari ini nak share kek kukus buah-buahan yang telah saya cuba beberapa hari yang lepas. resepi ini ya ambil dari buku lama dan harap bolehlah mencuba.
Bila guna resepiini, adunan agak lembik , tulah saya tambahkan tepung takut nanti buah-buahan mendap kat dasar kek. Tapi masalahnya, saya lupa nak rekod berapa banyak tepung yang saya tambah.
Kek buah ini kek kegemaran ibu tersayang.. Tulah cuba juga mana-mana resepi kek buah. kek ini boleh tahan juga rasanya. tak simpan dalam peti sejuk, tapi tak berkulat..semakin lama semakin lembab.
Bahan-bahannya:
300 gm butter
6 biji teler saiz A
1 tin susu gula
1 tin susu gula-hanguskan
2 tin susu tepung tapi saya guna 3 1/2 tin
600 gm buah-buahan campur -gaul dan ramas dengan tepung dan Baking Powder
1 sudu kecil Bicarbonate
1 sudu kecil Cream of tatar
Cara :
1. Pukul gula dan mentega sehingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu
3. Masukkan tepung gandum, masukkan bicarbonate dan cream of tatar
4. Masukkan buah-buahan.
5. Akhir sekali masukkan gula hangus,
6. Kukus selama 4 jam.
Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment