TEMPAHAN UNTUK KAWASAN SIBU DIALU-ALUKAN.. Pengumuman : Kelas masakan dan produk kami ada dijual di Tkt. 1,Shoplot 26, Lorong satria 2B,Taman Desa,Sibu mulai 15 SEPTEMBER 2012. Sesiapa yang berminat sila hubungi admin di 013-8174166 Kami juga ada menjual produk lain. Keterangan lanjut, sharingiscaringasma.blogspot.com

Thursday, December 29, 2011

MEE JAWA

Hari ini nak share resepi mee jawa yang biasa saya buat .
Kalau ada nak order kuah mee jawa ini dialu-alukan. Ada perancangan nak buat kuah ini untuk dijual, Sebagai produk sejuk beku.

Bahan- bahannya ;
5 biji ubi keledek yang sederhana besar direbus dan dilecek
300 gm kacang tanah yang telah digoreng tanpa minyak dan ditumbuk halus
3 sudu cili giling

Bahan untuk tumis : 5 biji bawang merah saiz sederhaha
                              5 ulas bawang putih juga saiz sederhana
                              1 cawan udang kering ( ditumbuk halus )
                              2 ketul belacan saiz 2 cm
                              2 batang serai
                              3 inci halia
                              3 inci lengkuas ( semua bahan diatas dikisar)
                              rempah untuk menumis
                              3 sudu tepung jagung ( supaya kuah kita pekat)
                              1 bungkus kecil remaph kurma
                              3 sudu teh serbuk kari
                              sedikit asam jawa

untuk hiasan : daun bawang potong halus
                     cili merah yang dihiris
                     taugeh ( celurkan )
                     telur rebus

cara membuatnya:
1. Panaskan minyak. Masukkan rempah tumis, kemudian masukkan cili giling.
2. setelah itu masukkan semua bahan yang dikisar. goreng hingga naik bau. Masukkan serbuk kari dan rempah kurma. Goreng lagi.
3. setelah itu masukkan ubi keledek.dan kacang tanah. tambahkan air secukupnya. air anggaran 3 jug.
4. Masukkan asam jawa.
5. Masak hingga mendidih. Pekatkan kuah dengan tepung jagung.
6. Biar seketika dan hidang bersama mee kuning.

SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment