TEMPAHAN UNTUK KAWASAN SIBU DIALU-ALUKAN.. Pengumuman : Kelas masakan dan produk kami ada dijual di Tkt. 1,Shoplot 26, Lorong satria 2B,Taman Desa,Sibu mulai 15 SEPTEMBER 2012. Sesiapa yang berminat sila hubungi admin di 013-8174166 Kami juga ada menjual produk lain. Keterangan lanjut, sharingiscaringasma.blogspot.com

Saturday, October 15, 2011

KEK KARAMEL PELANGI


Kalau nak tempah ,
harga : RM30



                               Ini adunan yang belum dimasak.


Resepi ni saya ambil dari aneefa's kitchen.blogspot.com. Terimakasih Aneefa kerana berkongsi resepi yang sedap ni. Saya dah cuba...really yummy.
Saya guna 2 warna aje..biru, ungu dan warna asal...nampak cantik. Bukan cantik aje...sedap yang penting. simpan dalam peti sejuk lagi sedap.

Ikut aje resepi aneeza ni

Bahan A - Panaskan 2 sudu gula dalam  loyang hingga kekuningan...tutup api biarkan kejap hgga gula hangus tu mengeras.


Bahan B
1/2 tin susu cair
70g gula kastor
1/2 sudu kcl esen vanilla
4 biji kuning telur
Campurkan semua bahan diatas , kacau hingga sebati,slow2 jer kacau jgn sampai berbuih yer.

Bahan C
140g tepung gandum
70g gula
3 bj kuning telur
135ml air
1 sudu teh baking powder
45ml minyak masak (aku letak minyak matahari.....)
Pukul semua bahan diatas hingga sebati....

Bahan D
6 biji putih telur
70g gula
1 sudu kcl krim of tartar
Putar semua diatas hgga kembang/bertanduk...kalau angkat tak jatuh tu ok la....

Cara2 nak buat nyer....

Masukkan B kedalam loyang yg berisi gula hangus keras tadi
Campurkan bahan C + D , gaul sebati....pastu bahagikan kepada 3 bahagian.letak kaler.....
Tuang selang seli kedalam loyang tadi...
Bakar secara double boil selama 1 jam dgn suhu 160.
Bila masak biarkan 10 minit baru di terbalikkan....
okay....nampak mcm rumit dan susah kan tapi senang tau try la buat....hasilnya memang memuaskan.... kalau mcm aku ni.....aku buat A dulu pastu putar bahan D....pastu baru buat B dan C....baru cepat skit....selamat mencuber!!!....

No comments:

Post a Comment