Assalamaualaikum, lamadah tak update resepi kat sini. Zaman sekarang serba serbi mudah. kalau malas nak buat roti, beli saja di kedai. Tapi kalau boleh buat sendiri, sudah pasti lebih murah dan lebih selamat sebab kita yang buat sendiri. Sudah pasti kita tak akan guna bahan pengawet sebab tak perlu simpan banyak. buat ikut keperluan saja.
Pernah tak mengalami situasi ini , bila bersemangat nak buat roti. Cari resepi kat internet, banyak bahan yang kena guna. Untuk orang yang tak berapa rajin ke dapur, sudah pasti akhirnya ke kedai juga untuk beli roti.
Kali ini, admin nak share resepi yang sangat simple. Resepi dari ibu tersayang. Orang dulu-dulu mana ada guna bahan macam-macam, tapi rotinya sedap juga. Admin rasa sesuai untuk makan sendiri.
Bahan :
500gm tepung gandum
4 sudu makan gula
2 sudy kecil yis
2 sudu makan majerin
1 sudu makan water roux. ( Ini admin tambah, resepi yang asli , tak letak pun hihi )
1 cawan air.
Cara :
1. Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk adunan dan gaul.
Biarkan adunan selama 1-2 jam atau kembang 2 kali ganda.
Selepas 2 jam, kita tengok nanti k
No comments:
Post a Comment