Assalamualaikum dan salam sejahtera,
Apa kata hari ini kita masak kari ikan. Bila cerita tentang masak kari ini, ada yang fikir..aduh lecehnya.. Masak kari ni bukan masak simple, balik kerja mana sempat nak masak kari.
Kali ini nak share kari yang sangat senang dimasak. Rasa pun boleh tahan.
Bhn:
3 hiris ikan tenggiri saiz besar
3 sudu kari ikan Babas
1 biji bawang merah ( dihiris)
2 ulas bawang putih ( dihiris)
1 keping asam keping optional
2 biji tomato
3 biji kanang bendi
2 sudu santan serbuk, larut dlm 1 mamgkuk air panas.
3 sudu myk masak
rempah tumis
garam dan gula secukup rasa
Caranya:
1. Panaskan minyak masak
2. masukkan rempah tumis, hingga naik bau. kemudian masukkan bwg..goreng hingga kekuningan
3. masukkan kari dan goeng hingga pecah minyak
4. Tbh kan 2 cawan air , bila mendidih masukkan air santan.sayur .bila layu, masukkan ikan.
5. masak seketika..ready untuk dimakan.
Senangkan, selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment