Assalamualaikum dan salam sejahtera, Balik dari kerja semalam ternampak emak sedang membuat sesuatu. Sejak ada blog ini, biasa saya tak akan lepaskan peluang untuk share ap-apa resepi, terutama sekali resepi ibunda. Yang biasanya kita tak boleh google kat internet. Kadang-kadang, bila adik-adikatau kawan-kawan bertanya, mudah saja nak jawab..checklah di blog hehe.
Ok panjang pula pembuka kata ni, Pernah tak makan pekasam sawi? Budak muda-muda mungkin ada jangankan makan , tak tahu pun kewujudan makanan ini hehe. Kalau di sarawak in..biasa kalau kita sebut pekasam mesaiee iban., biasanya orang tau. Biasa jarang ada dijual, kalau nak makan kena tempah atau buat sendiri.
Ini resepi yang saya dapat setelah interview ibunda hehe:
Bahannya :
1.Sayur sawi pahit atau sawi iban.. lebih kurang dalam 250 gm kot. kalau kat sarawak beli dalam 2 ikat.
2.Garam masin sedikit dari masakan biasa.
3. Air dalam 3 cawan
4. Nasi segenggam
Cara membuatnya :
1. Sayur sawi cuci bersih dan jemur sekejap sehingga daunnya sedikit layu.
2. 3 cawan air dimasak sehingga mendidih , kemudian masukkan garam , biar masin sedikit.
Biarkan air garam suam.
3. Bila air garam sudah suam, masukkan segenggam nasi dan masuk sekali daun sawi yang layu dan picit-picitkan daun sawi bersama nasi tersebut. Selepas itu simpan dalam bekas bertutup. Botol kaca lebih baik dari bekas plastik. Perap selama seminggu .
Cara hidangan;
Ambil daun sawi tadi, potong ikut cita rasa masing-masing.
Tumis bawang merah dan cili ikut selera masing-masing, kemudian masukkan sawi pekasam tadi. boleh dimakan bersama nasi.
Rasanya lebih kurang macam sawi masin yang biasa di jual di pasar. Cuma kalau kita buat sendiri, kita dah pasti kebersihannya dan bahan yang kita guna.
Selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment