kali ini nak share resepi karipap pula. Untk karipap yang sedap, kulit karipap memaikan peranan. Untuk kali ini saya akan share resepi kulit karipap .
Inti karipap berbagai-bagai, ssamada mengguna keledek, kentang, kacand dah, sayur, sardin dan lain-lain ikut cita rasa masing-masing. bagi saya, saya suka karipap inti sardin.
Ini karipap yang belum digoreng.
Ini dia karipap yang sudah digoreng...
Resepi kulit karipap:
1 kg tepung gandum
250 gm butter / majerin
8 sudu makan gula
1 sudu teh garam
air secukupnya
Cara membuatnya :
1. Gaulkan semua bahan kering hingga sebati.
2. Masukkan air sedikit demi sedikit , Adunan biasanya agak keras. Uli hingga adunan betul-betul sebati dan canaikan dan masukkan inti dan bentuk seperti karipap.
saya mengguna acuan karipap , lebih mudah dan saiz karipap pun sama.
Selamat mencuna...
No comments:
Post a Comment