Assalamualaikum dan salam sejahtera,
Kali ni nak share satu lagi resepi yang tidak kurang sedapnya. sesuai sebagai pencuci mulut atau hidangan untuk minum petang. Kalau disejukkan , lagi sedap.
Ni dah siap, cuma perlu masukkan ke dalam santan.
Resepinya :
2 mamngkuk tepung gandum
1 mungkuk tepung kanji
5 mangkuk air daun pandan
1 sudu kapur dilarutkan dalam air
semua bahan diatas digaul dan dikukus. bila telah masak, sejukkan dan dan dipotong kiub seperti dalam gambar di atas. Adunan yang telah dipotong kiub direndam dalam air sekejap untuk mengurangkan rasa kapurnya.
setelah itu, sediakan air santan untu kuah bubur nanti. banyaknya santan ikut selera masing-masing. Didihkan air santan. Bila telah mendidih, masukkan adunan bentuk kiub dan masukkan gula dan garam secubit. tutupkan api dapur, sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment