Salam, kali ni nak share buat kuah mee jawa. Saya tak pasti kuantiti sebenar untuk bahan-bahan yang perlu. Kalau nak buat lebih -kurang p1 periuk yang saiz sederhana, bahan-bahan yang perlu lebih kurang macam dalam gambar di bawah. Bagi pembaca yang biasa memasak , tentu lebih mahir kuantiti bahan yang perlu.
Cara membuatnya mudah aje. Ikut step di bawah.
Bahan yang perlu dikisar:
udang kering, serai, bawang merah, halia, lengkuas dan bawang putih.
2 ketul belacan, asam jawa dan keledek yang telah direbus
kacang tanah yang telah digoreng tanpa minyak dan dibuang kulitnya.
Semua bahan diatas dikisar . ubi keledek dan kacang tanah dikisar berasingan dari bahanyang lain
1. Mula -mula panaskan minyak masak. Masukkan remaph tumis. setelah itu masukkan cili giling .
Kemudian masukkan bahan yang dikisar, kecuali keledek dan kacang tanah. Goreng hingga masak. Selaepas itu, masukkan serbuk kari dan rempah korma. Goreng lagi,
Setelah itu, masukkan keledek yang dikisar, masukkan kcang tanah. tambah air sehingga kuantiti yang kita kehendaki. Jerang hingga mendidih. Masukkan air asam jawa, serbuk perasa jika perlu. Gula dan garam secukup rasa. Biarkan kuah mendidih dalam masa 1/2 jam.
Untuk memekatkan kuah, masukkan 4 sudu tepung jagung yang telah dicampur air. dan masukkan ke dalam periuk. Setelah kuah agak pekat, hidangkan bersam mee kuning .
Selamat mencuba....
No comments:
Post a Comment